вторник, 3 юли 2012 г.

Новата ни маса или как вече можем да се храним :)

 Ако сте чели публикацията ми за малките промени, които скоро направих в кухнята, сигурно сте видяли масата на която се храним. Само двама сме, но въобще не ни е достатъчна като големина. Отдавна имахме идея за нея и ето сега вече я реализирахме...

 ... купихме си от BAUMAX малко дървен материал за да направим хубав, дървен плот за старата основа на масата. Излезе ни 25лв (около 13 евро), лепило имахме налично както и всичко останало.
 Милен направи импровизирана рамка със затягане за да прилепнат дъските една за друга.
 След като изсъхна лепилото я махнахме от стегите или ако трябва да съм точна, той вършеше всичката работа, а аз само обикалях с фотоапарата. Тогава "ние" :) залепихме по края от дъските за да излглежда удебелен плота на новата ни маса. За по-сигурно "ние" навихме и няколко винта :))))
 И тогава вече се развихрих аз :) с един черен байц за дърво. Звучи страшно, но не е! Разредих байца с малко вода в едно бурканче и с дунапренена гъба го тествах върху останалите парчета от дървото. Исках да постигна по-стар вид на дъските, все едно са стояли с години навън на дъжд и слънце. Предложих на Милен за да е тотално състаряването да използвам един чук и верига. Гледах отдавна някъде по телевизията, че това с удрянето на веригата върху дървото с чук е един вид начин да се получи състарено дърво. Милен обаче категорично ми отказа, защото в продължение на около час беше се опитвал да постигне максимална гладкост на дървесината, но все не беше "както трябва" :)
 Лекичко намазах и масата с разредения байц...
 ...след това я лакирах няколко пъти. Много е важно и междинното шлайфане между лакиранията. Така сложих някъде около четири слоя лак, за по-сигурно.
 И ето го новия ни плот вече вкъщи. Раздалечихме и краката на старата основа на масата, защото беше правоъгълна, а новата маса е квадратна. Просто подменихме две от царгите на масата с по-дълги парчета от бяло ПДЧ. Също така на старата маса не можех да си пъхам столчето под нея (нямаше достатъчно разстояние), а сега вече мога :) Ето на това му се казва "хубаво е да си имаш майстор вкъщи"! След време ще измисля нещо и с краката на масата, защото вече се е протъркала боята.


5 коментара:

Lionelsa каза...

Одобрявам с две ръце изпозлването на материала от старите мебели и саморъчно изграждане на новите :-) Хем е по-изгодно, хем по-здраво, а чето и по-красиво :-)

Да си я позлвате със здраве новата маса!

Lily Petkova каза...

Ваня, станало е чудесно! Със здраве и любов да се ползва. Браво за фотографиите и браво на Милен за златните ръце!

Екатерина каза...

Да ви е честита и новата маса! Със здраве да си я ползвате и много вкусни ястия да ви поднася!:)

Анонимен каза...

Да споделя една техника за състаряване на дърво - една домакинска тел се потапя в бурканче с ябълков оцет. С течността се третира необработено дърво и то придобива сив цвят като престояло на дъжд и външни условия. Колкото повече престои телта в оцета толкова по-интензивен тъмен става цвета.След това се нанася безцветен лак.

Vanya каза...

Това с оцета и аз го четох някъде, но никога не съм го пробвала. Мисля са жертвам някоя домакинска тел :)))) Благодаря за идеята!