сряда, 18 септември 2013 г.

Градински кресла - освежаването

Края на лятото дойде, но аз сега успях да освежа две столчета, който се надявам следващото лято да използвам на терасата в къщата на моите родители. Историята е дълга, но в общи линии е това: детската ми стая там вече е малка за да събере мен, Милен и малкия Мартин. За мое щастие или не, по къщата все още има какво да се довършва, затова след малък ремонт на разположение ще имаме малко по-голяма стая за трима ни. Скоро ще ви разкажа и за нея по-подробно. Тези столчета всъщност ще използвам на терасата към новата ни бъдеща спалня. Ще успея да им се порадвам чак следващото лято, освен ако не реша да си пия отвън кафето през идващите студени дни (съмнявам се много :) И така двете кресла изглеждаха така - метална, тръбна рамка и капитонирани възглавници на седалката и облегалката. Всичко това в черна, подобна на шушляк дамаска.
 Боята по тях се беше изтрила на места.
 Затова знаете как се работи с шкурка - търкане до пламък :) Преди това махнах възглавничките.

 После намазах всичко с черен грунд за метал, който да ги пази от ръжда. Исках да ги боядисам в черен мат, но се оказа че грунда и матовата боя, която бях купила нещо не се харесаха (явно химически са несъвместими и се получи едно лющене, като няма да ви споменавам и за Франкенщайн ) и затова ги оставих само на грунд.
 Преглътнах това че ще са лъскави, но не беше чак толкова зле.

 Купих си нова дамаска и претапицирах възглавниците на седалките и облегалките.
 Това ги освежи много, но трудната част беше да зашия копчетата отново както си бяха. Трябваше да се опъва добре с много здрав конец (използвах канап), за да се получи вдлъбването на копчетата характерно за капитонажа. Счупих една от големите игли на мама, докато я дърпах с клещите.
 Но крайния резултат ми хареса много, а и са много удобни. Разписах се с едно капучино седейки на тях :) Сега трябва да измисля и някаква малка масичка, но имам време до следващото лято, така че може и да не закъснея много :)))


5 коментара:

Rossitca каза...

Страхотно обновяване Ваня!
Браво на теб!

The witch каза...

Ваня, шапка Ви свалям за ентусиазма и съзидателните идеи!
С приятелски поздрав!

Unknown каза...

Страхотни са! Всеки път с нетърпение прочитам статиите ти за да видя финалните снимки :)

Unknown каза...

ЕЕЕЕе супер си :) Креслата са станали много хубави и със свежи цветове :)

Unknown каза...

Станали са суууппееер! Толкова са свежиии!