четвъртък, 12 юни 2014 г.

Да направим нощно шкафче за тати

Винаги можете да познаете от коя страна на леглото спи жената? Естествено там където няма повече място върху нощното шкафче, дори и за игла! Защото е пълно с какво ли не... няколко книжки, купчинка бижута, чаша с кафе (от миналата сутрин с очертание на устни в някое ъгълче), очила, вода, крем за лице, крем за ръце, още няколко тубички за под очите, над очите и върху клепачите, вероятно и червило за да е красива мама през нощта. Не само тези по сериалите се будят естествени... с грим :))))  Но както и да е, днес за татковците ще говорим! На тях им трябва място само за телефона, часовника и евентуално някое списание за автомобили. На нашия - само за телефона, защото чорапите може и на земята да стоят :)))) Така че, отново история за дървени пънчета!

 Предишното подобно все още използваме като помощна масичка. Правих и няколко свещника и дървени подаръци, но този път направих едно дървено трупче, което да използваме като нощно шкафче за татко Милен. Преди време той беше купил няколко длета за дърво, които сега влезнаха в употреба. Здраво го накълцах това дърво за да му махна кората!Хващам длето за първи път, така че не ме съдете много:) Портокалова кожа... май някъде на нощното шкафче мама има кремче и за това :))))))))


След като махнах кората с длетата, грубостите успях да загладя с рашпила. След нея използвах и шкурки за дърво. Първо с шкурка 80 и след това за по-фино с шкурка 120. Дървото беше сухо, но на места имаше неравности и се появиха пукнатини, които не успях да поправя с шкурката, затова използвах кит за дърво. Понеже ще ме питате за материалите, които използвам този път ще съм изключително подробна! Първо: кит за дърво на COSMOSLAC, номер 10 (леко бежав), но не за да е с цвета на дървесината, а защото такъв имахме вкъщи. Този е на водна основа и се разрежда при нужда с вода. Ако ще лакирате само е хубаво да намерите цвят на кита, възможно най-близък до този на вашето дръвце, защото иначе ще изпъкне на местата, където сте мазали. Аз ще боядисвам отгоре с плътен цвят, така че няма значение цвета на кита. След намазване изсъхва за около два часа. Когато изсъхне се минава с шкурката(120) за да се заглади.

След това преминах към експеримента с боичките. В IKEA си харесах кит за дърво(BEHANDLA) в различни цветове, на цена около 7-8лв/опаковка.
Избрах за случая такъв в сиво и го комбинирах с червена боя(използвах я за конзолната маса) и тя е на водна основа в случая "GeniusPRO", но на марки не робувам. Избирам си и по цвят. Тази  точно си я купих от магазин BAUMAX. Важното за мен е боите да са на водна основа, първо защото не миришат силно, второ - съхнат бързо и се разреждат и чистят с вода от чешмата. На едно парче дърво предварително направих тест за да видя дали ще ми се получи идеята с преливане между двата цвята. Не само при косите, а и при мебелите има "омбре" стил :) Ето няколко чудесни примера за това...
http://www.pinterest.com/pin/233342824417220717/
http://judithseng.de/projects/trift/
http://www.interiornews.com/2013/03/happy-summer-chair-in-milano
Боядисах половината в червено, а другата в сиво. С четка и валяк от най-малките смесих двата цвята.
Ето го и крайния резултат - нощното шкафче на нашия тати!


2 коментара:

diana каза...

Много идейно! Винаги е удоволствие да се заровя в твоя блог!

Анонимен каза...

Супер е! хах сега се застраховаш, за да не ти губят времето други
неориантирани като мен...правилно! :)